Supporting global citizens since 1953
Tysma|Lems
06 September 2023

Toch geen artiest. Correctie bronheffing

Verrekening van buitenlandse bronheffing. Een producer van muziek valt niet onder de werking van artikel 17 OESO-modelverdrag. Beroep op het gelijkheidsbeginsel en het vertrouwensbeginsel slagen niet.

Artiestenbepaling in het OESO-modelverdrag

Een groep mensen bedacht een DJ act waarbij de groepsleden ieder een taak vervulde. Twee van de groepsleden hebben de act bedacht en produceren de muziek. Een ander groepslid is het gezicht van de groep en voert de optredens als DJ uit.

Eén van de groepsleden, tevens producer, verzorgt de fiscale verplichtingen van de groep. Zij heeft gebruik gemaakt van de artiestenbepaling welke is gebaseerd op het OESO-modelverdrag en in de meeste belastingverdragen opgenomen.

De belastinginspecteur heeft aangegeven dat hij de toepassing van het artikel niet accepteert omdat het artikel duidelijk aangeeft dat een producer geen artiest is.

In Art 17. Lid 1 van het OESO-modelverdrag komt naar voren dat onder andere als artiest dient te worden aangemerkt de podiumkunstenaar, filmacteur en acteur in een televisiecommercial. Voorts wordt in het commentaar vermeldt dat administratief en begeleidend personeel, zoals de cameraman, producer, filmregisseur, choreograaf van dansvoorstellingen, technici, roadies voor een popgroep niet onder het begrip 'artiest' vallen. Hieruit maakt de rechtbank op dat, om te worden aangemerkt als artiest, moet worden opgetreden voor een publiek.

Verrijkte toelichting rechtspraak

More messages

don't hestitate to get your queries answered!

Get in touch with us today!

Our team of international tax consulants and social security specialists are ready to either help or support you with your international tax queries and social security matters.

we are ready to assist you THE TYSMA | LEMS TEAM +31 (0)10 833 12 25
info@tysmalems.com Get in touch with us