Supporting global citizens since 1953
Tysma|Lems
27 October 2020

Must see in Sicilië: een oude legende...

Omdat Tysma | Lems als bedrijf zeer actief is in Italië, komen we hier regelmatig en zien we hier de mooiste straten, restaurants en locaties. Zo kwamen we in Sicilië deze keramieke koppen wel heel vaak tegen!

Het verhaal achter de keramieke koppen in Sicilië

Ze sieren heel wat Siciliaanse balkons: plantenpotten in de vorm van een hoofd. En ook zag ik ze in miniatuurversie in de vitrines van toeristenwinkeltjes, meestal opgesteld in paren: een stoere man en een jonge vrouw. Maar wie zouden ze voorstellen? De keramieken koppen blijken teste di moro te zijn, ‘Moorse hoofden’, en er schuilt een nogal luguber, maar gepassioneerd liefdesverhaal achter. Het speelt zich af in Palermo, ten tijde van de Arabische overheersing van Sicilië (van 827 tot 1091).

Een Siciliaanse legende

Er was eens een jonge Siciliaanse die alle dagen thuis doorbracht en altijd in de weer was met haar planten op het balkon. Op een dag liep een Moorse man – zoals de islamitische bevolking van Sicilië genoemd werd – langs haar huis. Hij was op slag verliefd toen hij haar zag. De verliefdheid was wederzijds, maar al snel kwam de jonge vrouw erachter dat haar nieuwe geliefde binnenkort terug naar het Oosten moest, waar zijn echtgenote en kinderen op hem wachtten.

De Siciliaanse kon niet verdragen dat ze haar geliefde kwijt zou raken, wachtte tot het nacht was en vermoordde hem in zijn slaap. Zijn hoofd gebruikte ze als pot voor een basilicumplant op haar balkon; zo had ze hem voor altijd bij zich. Haar tranen deden de basilicum groeien. Zó goed dat alle buren haar voorbeeld wilden volgen en ook zo’n plantenpot lieten maken. Maar dan van keramiek.

Bron: Parliamo italiano

Meer tips over Sicilië?

Naast dit verhaal, kunnen we je ook andere tips geven om te gebruiken in Sicilië. Bijvoorbeeld wat fijne restaurants zijn, welke andere dingen je niet mag missen, of wat praktischer van aard: welke belastingregels er gelden:). 

 

Neem gemakkelijk contact met ons op via de website en we vertellen je er meer over! 

More messages

don't hestitate to get your queries answered!

Get in touch with us today!

Our team of international tax consulants and social security specialists are ready to either help or support you with your international tax queries and social security matters.

we are ready to assist you THE TYSMA | LEMS TEAM +31 (0)10 833 12 25
info@tysmalems.com Get in touch with us